sunnuntai 31. maaliskuuta 2019

9.3.19, klassisen ratsastuksen perusteet, Zen

Heti ensimmäisenä jättimäisen orin nähdessään Iivari tiesi löytäneensä omalle Maggie-tammalleen sulhon. Sinisilmäinen komistus oli varsinainen katseidenkääntäjä! Lempeys ja varmuus huokui Nandosta kauas sen astellessa tyyneesti muiden hevosten, niin orien kuin tammojen, seassa. 


Alkuun Nando oli verkkainen, eikä vastannut erityisen nopeasti painonsiirtoon: Iivari päätti ottaa tämän orin kanssa samanlaisen lähestymistavan kuin oman shirensä kanssa, nuo olivat kuin kaksi marjaa. Tulisi superrauhallinen varsa... Mies karisti suunnitelmoinnit päästään ja koitti keskittyä opetukseen, vaikka valehtelematta se oli hankalaa. "Shirenhevosella on ominaisuutena taipumus etupainoisuuteen ja raskauteen, mikä on nimenomaan ominaisuus eikä vika: heidät on jalostettu nojaamaan länkiin ja tekemään raskasta työtä, eikä tanssahtelemaan ratsuna. Tehtävämme ei silti ole mikään mahdoton, kunhan pidetään speksit mielessä. Enemmän kokoamista vaativat tehtävät alkavat olemaan jo todella hankalia tuon massan kanssa, mutta perusasiat Nando varmasti kykenee hoitamaan kuten muutkin. Puhumme siis selän nostamisesta ja tasapainon pitämisestä." Selittäessään Iivari samalla ohjeisti kuinka orilta lähdettäisiin pyytämään avotaivutusta ympyrällä. Kapsonilla joutui vielä paljon johdattamaan ratsun vastatessa turhan hitaasti painoon, mutta tehtävä alkoi luistamaan tunnin mittaan aina vain paremmin ja paremmin. Aluksi Iivari kulki ratsukon vierellä auttaen raipalla sisätakajalkaa hakemaan kohti painopistettä. "Voit itsekin käyttää selästä raippaa apuna. Ensin voit joutua hieman koskettamaan vuohista raipalla — näin — ja nimenomaan vain koskettamaan, ei napauttamaan. Yleensä aika pian päästään siihen että raipalla voi vain osoittaa jalkaa ja hevonen tietää mitä silloin pitää tehdä enemmän."


Nandosta ei tunnin sisään kuoriutunut mitään prima ballerinaa, mutta oli se hieman nopeuttanut vastaamistaan. Nivelkuolaimeen ei ollut koko aikana tarvinnut koskea kertaakaan, ja lopuksi avotaivutusta päästiin tekemään myös ravissa. Suoralla uralla pakka ei vielä pysynyt aivan kasassa, se kun oli paljon hankalempaa. Nandolla oli myöskin paljon enemmän painoa kannateltavana, joten tasapainon kehittyminen tehtävien tasalle vaati hieman extraponnisteluja. Ori oli liikuttavan yritteliäs: se väläytteli välillä oikein kirjaopillisia liikkeitä, kunnes pienen sivuaskeleen vuoksi menetti flownsa ja kaikki piti aloittaa alusta. Missään vaiheessa se ei kuitenkaan hermostunut eikä näyttänyt menettävän uskoa osaamiseensa. 


"Nando on hieno, sillä on ihailtava asenne ja siitä tulee varmasti todella loistava ratsu kunhan asioita jaksaa vain toistaa paljon. Hän kaipaa hieman extrapanostusta fyysisten ominaisuuksiensa vuoksi, mutta en näe mitään syytä miksette joskus olisi täällä opettelemassa sulkutaivutuksia ja laukanvaihtoja..." Iivari puhui loppukaarron aikaan silittäessään jättimäistä otsaa. "Kotona kannattaa jatkaa avotaivutusten kanssa ensin ympyrällä. Kun se onnistuu vaivatta, siirtykää suoralle uralle. Kun sekin onnistuu, voit ruveta leikittelemään vastataivutusten kanssa: tavoitteena on että Nando pystyisi sujuvasti vaihtamaan asetusta ja johtavia jalkojaan ilman että tasapaino menee, mieluiten kaikissa askellajeissa. Se on kaiken ratsastuksen pohja, josta voi sitten valita tahtooko jalostaa koulu-, este-, askellaji- tai mitä tahansa osaamisalaa."

- Kirjoittanut Pölhö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti